Pàgina d'inici > General, Projecte Digital 1x1 > Com són els “nadius digitals”?

Com són els “nadius digitals”?

Alejandro Piscitelli defineix com a “nadius digitals” la generació de nois i noies nascuts després de 1980 i caracteritzats per haver entrat massivament al món dels ordinadors, als telèfons mòbils i a Internet de banda ampla des de la infància.

A l’estat espanyol, Xavier Bringué Sala i Charo Sádaba Chalezquer, professors de la Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra , van dur a terme una extensa investigació sobre milers d’aquests joves “nadius digitals” i publicada a La generación Interactiva en España, Niños y adolescentes ante las pantallas, de la qual es poden despendre les següents característiques (i no ho hem de considerar ni virtuts, ni defectes, són així i sobre aquesta realitat hem d’actuar els docents):

La generació dels nadius digitals es caracteritza per ser:

1. Equipada: Hi ha ordinadors a pràcticament la totalitat de les llars dels nens enquestats. L’ordinador ocupa un lloc important en la piràmide de la dieta digital dels menors.

2. “Multi”: Multifuncional, Multimèdia, les noves generacions es reapropien, espremen al màxim les possibilitats que les noves tecnologies els ofereixen. També en el cas dels mòbils, per als quals s’inventen funcions noves. Són també multitasca, tendint a coses com realitzar les tasques escolars i veure la tele (o vídeos de youtube) o “estar connectats al messenger” a la vegada.

3. Mobilitzada: La del mòbil sembla ser la pantalla més característica i convergent per a les noves generacions. El 84% aconsegueix tenir un mòbil abans dels 12 anys.

4. Interactiva: les pantalles són la nova manera de relacionar-se amb el món, però cada cop més interactives. Els adolescents prefereixen de manera més marcada els dispositius com més interactius són: si bé els petits es mostren indiferents entre televisió-internet, a partir dels 13 anys mostren preferència per Internet. Pel que fa a diferències de gènere, en el cas de les noies es dubta entre internet i el mòbil. Els nois són clarament més afins a internet

5. Emancipada: “bedroom culture”, nens i adolescents solen tenir pantalles en el seu propi espai (televisió, ordinador, etc …), consumint, creant-se en els nous mitjans de forma emancipada. Els mitjans els reflecteixen.

6. Autònoma: No hem hagut d’ensenyar-los a utilitzar Internet. La majoria naveguen, veuen la TV sols.

7. Que es diverteix en digital: Els temps de connexió pugen els caps de setmana: “passar el temps” en les xarxes socials equival al que fèiem abans als carrers.
La relació amb els Videojocs depèn de gènere i edat. Els nens /es petits es mostren molt interessats / des en ells, mentre que en els més grans l’interès va decreixent, fins arribar a produir certa disjuntiva entre hores que es passen amb videojocs i relacions socials. I tot això en major mesura per als nois (el videojugador “dur” sol ser ja adult, amb una mitjana de 24 anys)

8.Orientada a la creació de continguts: Es tracta d’una generació creativa, moltes vegades amb pàgina web pròpia. Molts nens / es, més enllà de perfils en xarxes socials, mantenen blocs com a espais d’autoexpressió.

9. Que necessita relacionar-se, social,: el 70% dels enquestats accedeix a xarxes. La més popular és Tuenti, amb el 60% d’usuaris, seguida de FB, amb el 21%. Els joves tendeixen a tenir múltiples perfils, distribuïts en diferents serveis de xarxes socials. Apareix de nou la diferència de gènere: els nois  es relacionen a través de videojocs, les noies es decanten pel mòbil.

10. Exposada a nous riscos: El cyberbulling es relata en entre el 8 i el 20% de les enquestes. També la dependència de mòbils o videojocs. Reconeixen, en aquest sentit, en un exercici d’autoconeixement excepcional, que són adolescents, que són desmesurats per naturalesa. Sessions sobre el bon ús de xarxes socials impartides per “semblants” (nois /es d’ESO, més grans que ells /es) són més efectives que les que poden impartir els pares.

11. Connectada: i de forma permanent: pocs apaguen el mòbil i possiblement ho fan només a classe i a petició dels professors /es.

12. Amb una família que en alguns casos pot ser interactiva: es relaten episodis de navegació conjunta, sobretot en el cas de nens petits.

13. I una escola que serveix com a referent, més de la meitat reconeix que els seus professors utilitzen Internet a classe. I això influeix en el seu estudi personal. És habitual que s’ajudin de l’ordinador per realitzar les tasques.

(a partir de Dolors Reig)

Anuncis
Categories:General, Projecte Digital 1x1 Etiquetes: ,
  1. 23 Juny 2010 a les 11:45

    Felicitats per la feina que fas a través del teu blog. Si no tens inconvenient, t’he afegit com a enllaç interessant al bloc Georecursos. Georecucursos és un espai de difusió del Grup de treball sobre docència de la Geografia al batxillerat i l’ESO de l’ICE de la URV. Tot el professorat que pugui estar interessat en incorporar-se és benvingut. Fins aviat

    • 27 Juny 2010 a les 19:21

      Gràcies pel teu comentari. Naturalment, no tinc cap inconvenient en que poseu el meu enllaç, tot el contrari, si algú es pot beneficiar de la informació que pot trobar al bloc, molt millor. Ànim al vostre grup, feu una feina important. Els reptes actuals de l’educació només els vencerem amb èxit si som capaços de compartir, crear, expandir, dialogar.

  1. No trackbacks yet.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: